Aranylövés

Friss topikok

  • Vérszegény éjszakai dúvad: Nem kell azért ennyire túlspilázni a dolgot. A linkelt cikk egy érzelmesnek szánt írás, pont olyan... (2009.09.04. 09:57) Konzervatórium
  • Aran-ka: Erdekes gondolatok... De nem lehet, hogy a demokracia mar 1; nem a kozos baratunk 2; jo uton halad... (2009.03.04. 10:10) A demokráciák nyugdíjazása
  • ern0: Majd megtudod, milyen szegénynek-cigánynak-falusinak lenni, amikor eljutsz valamilyen módon orvosh... (2009.02.28. 12:49) Széthullás
  • Irodai Patkany: Posztot még! (2009.01.03. 01:38) Piacisten meghalt
  • Tamás: Elég sok az agyatlan kommentező. Igen, akik az elveszett gumigyári munkahelyeket sajnálják. Ugyani... (2008.10.23. 00:28) Szocialista vendetta

Linkblog

Gáz van, babám!

2008.08.26. 06:26 - aranylövés

Címkék: függőség eu kgb gáz elit olaj putyin energia grúzia blokád schröder

 

Ne ugráljunk, mert az oroszok elzárják gázt. Az európai közbeszéd meghatározó gondolatává vált az előbbi mondat. Nincs olyan konfliktushelyzet, nincs olyan orosz provokáció, amikor ne hasítana belénk a félelem. Mi lesz akkor, ha tényleg elzárják?

Valóban semmi jó. Az első hónapokban elszabadul az infláció, jegyrendszert vezetnek be a benzinre, talán az élelmiszerekre is. A GDP visszaesik. Tömeges elbocsátások és a jóléti kiadások (nyugdíj, segély) lefaragása kíséri majd az orosz blokádot.

Aztán elkezdjük modernizálni az otthonainkat, hogy kevesebb energiával is tudjunk fűteni. A kocsi helyett átszokunk a buszozásra vagy a biciklizésre. Kamionok helyett pedig vasút szállítja majd a „létfontosságú” kínai kütyüket. Atom-, víz- és szélerőművek is épülnek százszámra. És hibrid autókban döngetnek majd a tizenéves tahók a balatoni szórakozóhelyek előtt. Igazi apokalipszis. Nagyon félelmetes.

Az oroszok az első hónapokat meg sem érzik. Míg az EU-ban tombol a válság, addig Putyin a hatalmas orosz valutatartalékból zsoldot fizet, segélyt oszt és kétnaponta ájulásig piálnak Medvegyevvel. (Rossz nyelvek szerint ilyenkor már előfordult olyan is, hogy meztelenül lassúztak a Titanic zenéjére, de ezt hiteles forrásból eddig nem erősítette meg senki.)

Aztán elfogy a pénz és kiderül, hogy nincs orosz gazdaság, nincs orosz hadsereg és nincs orosz állam az Európából érkező gáz/olaj milliárdok nélkül. Megpróbálnak bizniszelni a kínaiakkal, de mire elkészülne a Novoszibirszk-Peking gázvezeték, addigra már rég egy szibériai transzportban találják magukat. Számomra nyitott kérdés, vajon Putyin után egy sokkal sötétebb, vagy egy sokkal felvilágosultabb figura lesz –e a Kreml ura? Erre nem tudok válaszolni, mert bármilyen magas szinten is művelik, a futurológia nem egzakt tudomány, amint azt az Öszvér feltűnése bizonyítja az Alapítvány harmadik kötetében.

A fenti gondolatmenettel természetesen Moszkvában is tisztában vannak. A gázcsap elzárásával sokkal többet kockáztatna Putyin, semhogy azt valaha is megtegye. Mégsincs olyan európai politikus, aki megfenyegetné az orosz medvét, hogy ha nem veszi ki a mancsát Grúziából, akkor elzárjuk a vezetéket. Mi elbukjuk a jólétünk egy (talán jelentős) részét, ők meg a középhatalmi státuszt. Itt zsarolási pozícióban az EU van és nem Putyinék. Mégis ők emberkednek, és mi kussolunk.

Azért, mert az európai politikai elit megosztott. Részben azért, mert rövidlátók és lebecsülik az orosz veszélyt. Nagyobbrészt azért, mert megvették kilóra őket. Amikor az egykori német kancellár és antifasiszta szónok Gerhard Schröder elvállalta, hogy néhány millió márkáért egy orosz állami cég alkalmazásába áll, akkor nemcsak legendás olajipari szaktudását adta el, hanem azt a fekete noteszt is, amiben a spanjai elérhetőségeit tartja. A hosszú évek óta szövögetett kapcsolati háló (az orosz lobbi) erejét jól mutatja az a bénultság, ahogy Európa a grúziai hadjáratra reagált.

Az oroszok csodafegyvere valójában nem a gáz, hanem a KGB.

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyloves.blog.hu/api/trackback/id/tr63633206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2008.08.26. 11:24:36

Üdvözlöm magam, mint a blog első hozzászólóját!

Szerintem egy cseppet érdemes lenne odafigyelni a magyarországi választásokra: Orbán csak belengette a nyugdíjak nem svájci rendszerű indexálását, máris oda lett az új többség.

Nincs ez máshogy Nyugat-Európában sem. Méghogy beáldoznák a jólét piciny morzsáját is? Soha. Ezért (sajnos) teljesen téves a bejegyzésben foglalt felvetés.

midnight coder 2008.08.27. 06:56:06

Nem lehet két nap alatt 100 atomerőművet felhúzni európában. Pláne úgy hogy a zöldidióták a meglévőket is be akarják zárni.

Amúgy viszont csak idő kérdése hogy mikor fogy ki amúgy is a földgáz/kőolaj. A legjobb stratégia az lenne ha Fletóék M4 helyett inkább pár új atomerőművet húznának fel, aztán majd az ínséges időkben mi adnánk a delejt a németeknek jó drágán...

z 2008.08.27. 06:59:20

"a futurológia nem egzakt tudomány, amint azt az Öszvér feltűnése bizonyítja az Alapítvány harmadik kötetében."

Második

==T== 2008.08.27. 07:13:58

Putyint sokmindennek lehet nevezni, de sötétnek nem. Nagyonis helyén van az esze.
az atomerőművek bezáratása ne mzöldidiotizmus. Az atomerőmű nem lehet megoldás az energiaproblémákra. A megoldás a fúziós erőmű, ill. esetleg az megújuló energiák nagyonn hasznosítása lenne az energiafogyasztás csökkentése, a pazarlás megszüntetése mellett, csak sajnos ez nem áll érdekébewn az olajlobbinak (sem az atomlobbinak).

belekotty 2008.08.27. 07:18:54

Én ugyan atombuzi vagyok, de Isten mencs hogy Fletcsiék atomerőműveket épiccsenek. Ha az autópályát elbasszák, akkor mi van? Legfejjeb a nagykamasz kisköcsögök akik alá az újgazdag papa vadállat autót adott nem tuggyák bevenni 2százzal a kanyarját. /sze nem lennénk ijjen szarban a gázzal ha OVI nem demagogolt volna a gáz árával 2002-ben és amit kibasztunk az ablakon az oroszok ölébe gázártámogatást asztatat szigetelésre forditottuk volna, jobban állnánk.
OVI most fröcsköli az orosz medvét aki csak pislog ki ciripel a susnyásból, de azt elfelejti hogy a grúzok elleni háború pénzének egy része az általa kierőltetett gázártámogatásból származik.

belekotty 2008.08.27. 07:25:11

A fúziós cucc még egy kicsit messze van teknikailag is, nem hogy gazdaságilag.
A méjzöldek azért tesznek rettenetes kárt, mert megakadt a hagyományos fissziós energia termelés fejlesztése.
Paks évi 65 kilogram urán hasit el csak, a Mecsekben van 19 millió kilo még. Ha lenne jó teknika az összesurán elhasitásához, belát6ó ideig nem lenne problémánk és akkor még a tórium készletekről nem is röfiztünk. A szarok pedig amit termel,nem sok. Egy 4 fős család 25 éves villany szükségletének atommal való előállitása csak 1.2 deci nagy aktivitású hulladékot termel.

szajberpiraty 2008.08.27. 07:48:19

Szerintem az atomerőműveket nem lehet megkerülni. Egyszerűen nincs más, ami hatékony is. Rengeteg hőerőmű működik még, iszonyatos mennyiségű fát elégetve, kb. 30%-os hatásfokkal....

A lakosság egyre nagyobb része hagy fel a gáztüzeléssel, és tér vissza fára, szénre, egyebekre...

renegade 2008.08.27. 07:52:31

Aranylövés, ha az EU emberkedik, és Putyin tényleg elzárja a gázt, nem ő megy Szibériába, hanem az EU vezetői. (Jelképesen persze.) Elég lenne pár hónapra elzárnia, és mindenki bukna Európában, addig meg csak kihúzza a világ harmadik legnagyobb valutatartalékával.

Egyébként meg semmi meglepő nem történt Grúziában. Lehetett tudni már 1990 táján, hogy az oroszok csak időlegesen fogják vissza magukat, amint rendbe jön a gazdaság -- úgy, ahogy --, rögtön nagyhatalomként kezdenek viselkedni. Ha az USA-nak szabad, nekik miért is nem? Grúzia tőlük egy köpésnyire van, és tradicionálisan az ő befolyási övezetük. Ez van, ilyen a nagyhatalmi politika. Mindig is ilyen volt, erre a mi hazánk a legjobb példa.

paráznabillegető 2008.08.27. 07:57:51

elzárni a gázt, az kinek buli?
az egy dolog, hogy európának kell a gáz, de az meg egy másik, hogy az ára meg a ruszkiknak kell...
egymásrautaltság.

Barnabás 2008.08.27. 08:32:18

Irásodban megadtad a választ,hogy az oroszok miért nem fogják elzárni a gázcsapot.Pillanatnyilag ebből jól megélnek,de ez csak látszólagos jólét,vidéken szétnézve középkori a nyomor.A gáz,olaj előbb vagy utóbb elfogy,ezért kell felgyorsitani az alternativ energiahordozók utáni kutatást.Gáz és olaj nélkül is lesz élet ezen a bolygón.Az orosz függést egy másik vezeték épitésével meg lehet szüntetni,ez csak politikai döntés kérdése.Szerencsére nem az oroszok birtokolják a gázkészletek egészét,egyenlőre van még bőven máshol is..

nyekk 2008.08.27. 08:36:37

Parázna billegető! Te nagyon tévedsz! Európa totálisan rá van utalva az orosz energiára. Két hónap alatt teljesen, és évtizedekre padlóra kerülne anélkül. Míg orosz ország ninycs ráutalva Európára. Legalább is évekig nem rendítené meg. Itt nem is az lesz a baj, hogy nem adnak energiát. Putyin és köre igen komoly államfői kvalitásokkal rendelkezik. És minden eszköze megvan a cselekvésre. Egyszerűen kikalkulálják, hogy Európa az infrastruktúrális nehézségek miatt milyen borzasztó áron tudná csak pótolni a szükséges mennyiségű energiahordozót. És azt fogja mondani, hogy jó ő ennél kicsivel olcsóbban (de a jelenlegi ár legalább kétszereséért) továbbra is adja az energiahordozókat. És nemhogy ekkora áremeléstől, de már szinte most is kishíján öszedől Európa gazdasága. És eközben a nagyon hülye EU és hazai politikusok csörgetik a kardjukat és cibálják az orosz megve bajúszát, ahelyett, hogy ott tolongnának a megegyezést keresve. Persz politikusaink már összeloptak annyit, hogy festői Papagáj sziget remek klímájában vidáman élhetnek életük végéig. Csak az abaj, hogy plebsz itthon fog megfagyni, meg éhen halni. És nem is hiszitek milyen közeli ez a veszély!

Agent X 2008.08.27. 08:47:13

The Secon "Cold" War is coming.

popej 2008.08.27. 08:47:55

Javaslom az összes sötétzöldnek, hogy azonnal dobja el a mobil telefonját, húzza ki a hűtő- és mosógépet, vasalóját, mikrosütőjét, villanybojlerét és a számitógépet is csak szülség esetén használja, ezzel csökkentve az villany felhasználást, hogy be lehessen zárni az atomerőműveket. Ja, ez kényelmetlenséggel, lemondással jár?! Ha nem akarjuk az árát megfizetni, ne alkudozzunk rá!

Pilu · http://pilu.blog.hu 2008.08.27. 09:06:41

"Atomerőművek épülnek százszámra" - Legjobb információim szerint a világon 8-10 cég foglalkozik atomerőművek építésével. (érthető, hiszen nem egy minden utcasarkon begyűjthető nóháú szükségeltetik hozzá)
Egy atomerőmű felépítése az első kapavágástól a beüzemelésig kb. 5 év. A fent említett közel tucatnyi cég annyira televan megrendelésekkel, hogy ha ma "rendelsz" egyet, annak munkálatait tíz-tizenöt év múlva tudják elkezdeni, azaz 15-20 év múlva lesz belőle áram. Ennyit arról, hogy majd építünk atomerőművet...:)

a 2008.08.27. 09:14:37

Zárják csak el, legalább előkerülnek a cilinderből azok a technologiák amiket a nagytőke jelenleg visszatart, a profit érdekei miatt.

Amúgyis ott a nap "kimeríthetettlen" enegriával. Mi meg itt olajjal meg gázzal szarakodunk, mert megtehetik hogy megetessenek minket hogy erre van szükségünk. :)

Higany 2008.08.27. 09:18:58

Akkor elzárják a legnagyobb bevételi forrásukat is, ti. nem ajándékba kapjuk tőlük, hanem keményen perkálunk érte...

aranylövés 2008.08.27. 09:20:03

Kedves Pilu!

Ha az EU-t blokád alá vonnák az oroszok és az energiahiány fojtogatná a gazdaságot, akkor is ezekkel a békeidős határidőkkel dolgoznának? Szerintem a hadsereg csinálná a kivitelezést, esetleg kisajátítanák ezeket a cégeket, behívnák katonai szolgálatra a mérnököket és a 10-15 év, kb. ennyi hónapra csökkenne.
Érdemes összehasonlítani, hogy mennyi időbe kerül, amíg egy prototípusból tömeggyártás lesz békeidőben és mennyi ugyanez háborúban.

RnYk 2008.08.27. 09:21:09

Itt egy történet az "első" hidegháborúból:
Lehet, hogy erős az orosz maci, de a bendőjét is meg kell ám tömni! Szóval van nekünk amerikánk aki jó sok gabonát tud termelni, többet mint amit Sam bácsi megeszik. Szóval a két halálos ellenség (ne feledjük azt a több száz ballisztikus rakétát), orosz arnyért ameriaki gabonát cserélget.

Most ugyanez van, európai pénzből épul az orosz "csoda".

Atomerűmű meg kéne! Vagy 3 db. Aki meg kételkedik a technológiában, nézzen el japánba, legutóbb minimális szivárgással túléltek egy nem kicsi földrengést. Bőven jobb mint akármilyen más alternatíva. Csak el kéne végre tudni rakni valamelyik hegy gyomrába a szemetet... Szerintem Paks udvarán veszélyesebb a tárolás.

akárki 2008.08.27. 09:21:14

belekotty 2008.08.27. 07:18:54
"Én ugyan atombuzi vagyok, de Isten mencs hogy Fletcsiék atomerőműveket épiccsenek. Ha az autópályát elbasszák, akkor mi van?"

Nyugi, egyetlen fletó vagy orbáncközeli cégnek sincs atomerőmű építésben tapasztalata, így nem is pályázhatnak. :)
Valamint az EU szigorúan ellenőrizni fogja a dolgot, nem lehet csak úgy saját szakállra építgetni egy EU-s országnak.

Egyébként Teller mondta azt, hogy akárki akármit csinál, úgy is az atomenergia lesz a jövő.
Pattoghatnak a zöldek, nem lesz más választás.
Én csak röhögni tudok azon, hogy a zöldek mennyi badarságot összehordanak az atomerőművekkel kapcsolatban.

popej 2008.08.27. 09:22:18

egy a probléma a nap- a szél és hasonló 'modern' energiaforrásokkal, hogy nincs állandóan és időben nem feltétlenül olyan eloszlású, mint amire szükség van. Nem tagadom, hogy kiegésztésnek nagyon jók, de sajnos másra jelenleg nemigen. Egyébkénk érdekes, hogy a 'környezetbarát' szén és lignit erőművek senkinek a szemét nem zavarják.
Hogy ne legyek teljesen off: orosz barátainknál nincs az a fajta 'demkrácia' mint nyugaton, tehát ha nem jut áram, gáz vagy élelmiszer a 'parasztoknak' nem lesz lázadás, vagy ha mégis a hadsereg megoldja.

era 2008.08.27. 09:23:56

Az amcsik Abházián vagy Oszétián nem hiszem, hogy nagyon felizgatnák magukat; az viszont hogy a grúzok meg az oroszok között most egy ideig nem fog dúlni a szerelem, biztosan jól hangzik arrafelé.

blöff 2008.08.27. 09:31:24

miért zárnák el, abból élnek, hogy eladják Európának. Ha elzárják no money.

akárki 2008.08.27. 09:32:49

A gázelzárásról:

Kínában és Indiában legalább egymilliárd ember él egy átlag európai energiafelhasználásának elenyésző töredékéből.
Ha elzárnák a gázt, ami még scifinek is nagyon gagyi feltételezés, akkor sem dőlne össze a világ, maximum visszább kellene fogni egy kicsit a hatalmas igényeinkből.
valamint ebben a globalizált világban "pillanatok" alatt kitalálnák honnan legyen energia.
Szállítanák hajón, beüzemelnék a leállított régi erőműveket stb.
Minden csak pénz kérdése, ha erre áldoz az EU és nem a mezőgazdaság "hatékolytalanságának" konzerválására, akkor hamar megoldódik a probléma.
Legalább olcsóbbak lesznek az "alternatív" cuccok, ha tömegtermelés lesz.

Íme hogy lehet olcsó hőszivattyúval fűteni egy családi házat::

www.geosolar.hu/cgi_bin/index.php?page_id=html/levegokazan.php

popej 2008.08.27. 09:37:20

Akárki, szerinted hányan vannak az országban ahányan -ha kell holnaptól- meg tudják fizetni egy ilyen átalakitás árát? Persze, lehet hajón is szállitani az energiahordozókat, de egyrészt honnan, másrészt milyen mennyiségben, harmadrészt pedig milyen áron?

nyekk 2008.08.27. 09:42:28

Az olaj olyan sokáig nem lesz helyettesíthető sok területen, hogy annak pótlását nem hogy Európa, de senki a világon nem tudja kibekkelni. Más energiahordozóval való pótlás legalább évtizedeket vesz igénybe, ha sikerül egyáltalán. Az olajat nem termelő országok gazdaságiainak tartaléka egy-két hónapra elegendő. Megjegyezném hogy már Hitler is javarészt az olaj hiányába bukott bele (és hogy- hogy nem pont az oroszokkal szemben) Megjegyezném, hogy egy kg gázolaj kb. 400x annyi energiát tartalmaz, mint a mai korszerű akkumulátorok egy kg-ja amit tárolni tud. Ezért nem pótolható egyhamar a mobil felhasználásban az olaj.

akárki 2008.08.27. 09:43:39

popej

A szükség törvényt bont, szokták mondani.

A 4-es metró árából simán meg lehet oldani a lakosság rászoruló részének az energiaátállítását höszivattyús és egyéb módszerekkel, valamint hőszigeteléssel.

Max nem lesz 24 fok télen minden lakásban, csak 20.

belekotty 2008.08.27. 07:18:54
"...ha OVI nem demagogolt volna a gáz árával 2002-ben és amit kibasztunk az ablakon az oroszok ölébe gázártámogatást asztatat szigetelésre forditottuk volna, jobban állnánk."

Széchenyi program...

akárki 2008.08.27. 09:47:38

nyekk

Sokkal többet fogyasztunk most, mint amire ténylegesen "rászorulunk", ezt tessék megérteni.

Felment a benzin ára az egekbe és... semmivel sincs kevesebb 1 autó 1 ember az utakon.
Ki nem xarja le, ha a sok kényelmes autós nem fog tudni csak tömegközlekedéssel bemenni, legalább kevesebben lesznek az autósok, ergo gyorsabban be lehet érni melózni tömegközlekedéssel.

IdomitottFoka 2008.08.27. 09:50:53

Rohadtul drága lenne, ha nem lenne az "olcsó" orosz energiahordozó. És egyelőre az oroszoknál van ezért ők vannak jobb helyzetben az alkudozásnál. Ezért EU-nak az eszméken kívül semmi mása nincs, amivel befolyásolhatná az oroszokat grúz ill. bármilyen ügyben. Azt meg nem gondolom, hogy egy atomerőmű felhúzása töredékére csökkenthető pusztán azzal hogy a zöldeket és a sóhivatalokat a partvonalra (vagy éppen a falhoz) állítanák. Muszáj jól megépíteni, mert egy hiba nem pusztán egy-két ember életébe kerülne. Úgyhogy most el kéne kezdeni víz és atomerőműveket építeni, hogy 20 év múlva zsarolhassuk a ruszkikat azzal, hogy ha nem viselkednek, akkor nem veszünk tőlük semmit.

retekfalva 2008.08.27. 09:54:07

Sztem a ruszkik a gázcsapnak nem a teljes elzárásával tudnak a legnagyobbat sújtani ránk és az EU-ra. egyszerűen csak kicsivel mindennap kevesebbet adnak, ami felviszi az árakat, de csak lassan térünk át az altrenatívokra. Ezalatta a ruszkik még jobban megszedik magukat. ez egyébként már most is élő jelenség.

IdomitottFoka 2008.08.27. 09:54:17

Nem mintha nem lenne nagyon sok autó az utakon, amiben az esetek nagy részében 1 emberke üldögél, de az olajfelhasználás legnagyobb része az erőművekben történik, nem a közlekedésben. A benzin meg az adójától olyan veszett drága.

popej 2008.08.27. 09:55:32

Azért nem vagyok nagyon ott ezeknek a kütyüknek az árában, de azért nem tudom, hogy hány háztartás fűtését lehetne csökkenteni pl. M4 árából, de nem hiszem, hogy ezt hirtelen (szerintem max. 2 hónap a tartalék) kivitelezhető lenne országos szinten.
Aztán döntsd el, hogy ki a rászoruló, kit támogatsz!

porthosz 2008.08.27. 09:55:46

"Kínában és Indiában legalább egymilliárd ember él egy átlag európai energiafelhasználásának elenyésző töredékéből.
Ha elzárnák a gázt, ami még scifinek is nagyon gagyi feltételezés, akkor sem dőlne össze a világ, maximum visszább kellene fogni egy kicsit a hatalmas igényeinkből."

Aha... most káromkodjak egyet vagy ne? Egy rokonom járt indiában, na nem a fővárosban hanem vidéken.
1 hónapra ment, két hetet birt.
Hozott haza fényképeket is...
Nos kérlek képzeld el a legsötétebb legnyomorultabb cigány putrit magyarországon és ha ez megvan akkor szorozd meg még 10-el. Na ez kb. a vidéki india. Az emberek oda sz@rnak ahol rájuk jön a szükség, nincs melegviz, nincs wc seholsem!, áram semmi...

Szóval fogjad csak vissza a te hatalmas igényeidet, és pl 1 hétig sz@rjál a szobád közepére. Utánna nyilatkozzál hogy atomerőmüvet akarsz vagy mégjobban szeretnéd visszafogni az igényeidet...

akárki 2008.08.27. 09:59:25

porthosz
"Nos kérlek képzeld el a legsötétebb legnyomorultabb cigány putrit magyarországon és ha ez megvan akkor szorozd meg még 10-el. Na ez kb. a vidéki india. Az emberek oda sz@rnak ahol rájuk jön a szükség, nincs melegviz, nincs wc seholsem!, áram semmi..."

Óóó, és meséld el nekem, ha már így személyeskedsz, hogy a bárhova xarásnak mi köze az energiához?

XSUN 2008.08.27. 10:01:34

Na elolvastam ezt a levegőkazános cuccot.
A levegőkazán nem magától működik, hanem egy kompresszor dolgozik benne hasonló mint a hűtőszekrényben vagy a klímában.
Igazándiból arra lennék kíváncsi hogy ennek mennyivel jobb a hatásfoka mint egy sima elektromos hősugárzónak???

XSUN 2008.08.27. 10:06:15

"www.geosolar.hu/cgi_bin/index.php?page_id=html/levegokazan33.php
A recept tehát egyszerű:
. Végy egy jó minőségű kompresszort. Indítsd el.
. A vákuum oldalon nagyon hideg, akár -70 °C, a nyomás oldalán +70 °C is lehet.
. Maga a kompresszor egyensúlyban van.
. Ha a -70 °C-os oldalra egy hőcserélőt építünk be, és azon átpumpálunk -20 °C- os levegőt, nyilvánvaló, hogy az energiát ad át a nála sokkal hidegebb hőcserélőnek. Ezt az átadott energiát lopja el a kompresszor, amit azután könnyedén átpumpál a meleg oldalra.
. A meleg oldali hőcserélőről ugyanakkor fűtöm az épületet, készítem a melegvizet. (1. ábra) "
Na szóval erről írtam az előbb, csakhogy a sima klíma is ugyanezt csinálja a lakásban vagy az autóban és nem kevés energiát emészt fel.
Valaki mesélje el hogy ez mitől jobb mint más?

porthosz 2008.08.27. 10:06:56

"Óóó, és meséld el nekem, ha már így személyeskedsz, hogy a bárhova xarásnak mi köze az energiához?"

Hát elég sok. Hol is kezdjem...
Szennyviztisztitás... ugye nem gondolod a hogy a szennyviztisztitó a perpetum mobile hajtja? Nincs áram nincs tisztitás... Nincs gáz=nincs gázerőmü=nincs áram (főleg hoy a sötétzöldek miatt nem lehet atomerőmüvet épiteni)
Aztán, nincs olaj=nincs benzin/gázolaj. Gáz sincs. Nincs üzemanyag=nincs szippantos kocsi. Nézd meg még pesten is a szart teherautókkál szállitják a szennyviztisztitóba. Egyáltalán, nincs üzemanyag nincs légkalapács, nincsaggregátor, nincs markoló, nincs szennyvizcsatorna...
Nincs olaj=nincsenek tisztitószerek.
Soroljam még?
Nincs gáz=nincs fütés, télen befagy a meglévő wc-d is a lakásodban amiben nincs fütés. Hányszor lehet bleeszarni mielőtt megtelik?

Az a baj hogy te sem látod a fától az erdőt. Európában (és a világ is) alapvetően épül az olajra és a gázra. Ugyanolyan mint amikor néhány idióta azt mondja hogy tiltsuk be az autót meg a teherautót meg a kamiont mert füstöl. Azt meg már nem látja hogy másnap a duplájára nőnek az árak és hogy 1 hét múlva 1 millió forintért sem fog kapni kenyeret mert nincs a boltokban és nem is lesz

akárki 2008.08.27. 10:12:24

porthosz

1. Tele vagyunk hőforrásokkal, még Budapesten is.
2, Nem írta senki, hogy 0 energia van, Paks kitermeli a harmadát.
3, 2/3 energiamegtakarítás nem egy elérhetetlen csoda.
stb.

A wc-s sztorit meg hagyjuk (a bárhova xarás miatt írtam, ami nem energetikai probléma), a tisztítóüzemek biológiai úton tisztítanak, ha normálisan vannak megtervezve.
Persze áram mindenhez kell, lásd 2. pont.

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2008.08.27. 10:13:37

Hosszúra sikerült az az első mondat. A második még úgy-ahogy rendben is lenne. De mi következik mindebből?

akárki 2008.08.27. 10:14:35

XSUN
Energiát "szállítani" mindig olcsóbb, mint átalakítani/előállítani, de hívd fel őket, ott profi energetikusok vannak. (nem reklámozni akarom őket, bár az alternetívák így sem kapnak semmi reklámot)

storyline :) 2008.08.27. 10:17:48

"porthosz 2008.08.27. 09:55:46
...
Na ez kb. a vidéki india. Az emberek oda sz@rnak ahol rájuk jön a szükség, nincs melegviz, nincs wc seholsem!, áram semmi...

Szóval fogjad csak vissza a te hatalmas igényeidet, és pl 1 hétig sz@rjál a szobád közepére. Utánna nyilatkozzál hogy atomerőmüvet akarsz vagy mégjobban szeretnéd visszafogni az igényeidet... "

Mondjuk én faluról származom, de mi akkor sem szartunk a szoba közepére, amikor nem volt a házban vezetékes víz, meg budi belül.... Ezek a vidéki indiai emberek szimplán alacsonyabb kultúrális szinten állnak, ennyi...

porthosz 2008.08.27. 10:19:09

", Nem írta senki, hogy 0 energia van, Paks kitermeli a harmadát.
3, 2/3 energiamegtakarítás nem egy elérhetetlen csoda.
stb."

Ne röhögtessél már. 2/3 áramot külföldről veszünk drágán. Hát ennyire jól meg tudjuk oldani.
Csak a nagyfogyasztók elviszik ezt az 1/3-ot és akkor honnan spórolsz a lakosságnak?
És baszkikám ha nincs gáz, akkor tudod mit fog használni helyette a jónép? Áramot... Bedugod az olajradiátort (ja bocs olaj sincs) mindegy a hősugárzót és máris lesz meleg. Szóval ha most megszünnek a gáz és az olaj ellátás, akkor az áramfelhasználás a többszörösére nőne főleg télen. Ez esetben pask nemhogy az igény 1/3-át hanem az 1/10ét fedezné csak.

Ennyi. Istenem csak egyszer megélném hogy az ilyen okosak mint te először gondolkoznak és nem csak puffogtatnak bele a világba mint a politikusok hogy hát van energia csak erőssen kell rá koncentrálni... aztán lesz majd "mukoggy"...

Hőforrás: és hány hőforrás erőmüvet látsz te az országban? Egy tetves 4-es metrót 30 év megépiteni, és ha az oroszok elzárják a gázt az nem épül fel 1 hét alatt főleg nem úgy hogy nincs üzemanyag... gondolom majd te épited fel lapáttal...

Rwindx 2008.08.27. 10:19:41

"Nincs olyan konfliktushelyzet, nincs olyan orosz provokáció, amikor ne hasítana belénk a félelem."

Hát belém nem hasít a félelem, egy átmeneti néhány éves szar állapot után sokkal jobb lenne a világ. Azok az országok melyeknek nem töketlen szar kormányuk van, gyorsan ki fognak mászni a dologból (mi ezzel a potenciállal nem rendelkezünk). A dolog pozitív oldalának jó része fel lett sorolva a postban.

Tény: Európában a magyarok vannak legszarabb helyzetben, ugyanis nálunk a legnagyobb a gázfüggés (az átlagos közel duplája), köszönhetően az eddigi kormányok látványosan elba..cseszett energiapolitikájának (mondjuk ha szándékos volt, akkor az minimum hazaárulás). Ma is folyamatosan épülnek nálunk a gázerőművek, míg az alternatívokat korlátozzák, jogszabályokkal, adókkal, bürökráciával, satöbbivel. Ellenben tőlünk szerencsésebb fejlődésű országokban, kicsit fordítva mennek a dolgok.

XSUN 2008.08.27. 10:22:37

A blog írója kicsit összekeveri az idősíkokat.
Ha a ruszkik elzárják a gázcsapot akkor már holnap vagy holnapután nagy bajban lennénk, de egy hónap múlva biztosan, mert nem hinném hogy ennél nagyobb tartalékokkal rendelkeznénk. Gondoljatok bele 1 hónap és nincs fűtés a lakásban nem tudsz melegvizet csinálni, nem tudsz fűzni.
Ez csak a gáz.
Ha nincs kőolaj akkor a felszíni közlekedésnek is lőttek.
Nos egy atomerőművet felépíteni nem megy 1 hónap alatt mégha akármennyi ember is dolgozik rajta napi 24 órát.
Nyugodjunk bele hogy egy atomerőmű 3-4 év minimum de akkor mindenki dolgozott mint az állat és gyakolatilag korlátlan erőforrásunk volt a projektre.
De itt magyarországon az a baj hogy nem lehet szart se építeni, még olyan nem volt hogy a zöldek ne tettek volna kereszbe.
Vízierőmű (bős-nagymaros)? Nem jó mert rosszat tesz a halaknak meg minden efféle.
Szélerőmű? Nem jó mert nekirepülnek a madarak meg a hangja zavarja a pockokat a nemi életben.

Szenes rőmű? Nem jó mert füstös.

Atomerőmű? Nem jó mert sugároz.

Fúziós erőmű? Na az jó lenne csak min 10-20 év TALÁN mire összejön az első laboratóriumi teszt ha szerencsénk van akkor TALÁN majd 30 év múlva a leggazdagabb ország épít egyet (azok se mi leszünk).

Tehát ha elzárják a ruszkik a csapot mi hamarabb szarban leszünk mint ahogy elfogyna az oroszok pénze, ezt ne feledjétek el!!

porthosz 2008.08.27. 10:24:36

"Mondjuk én faluról származom, de mi akkor sem szartunk a szoba közepére, amikor nem volt a házban vezetékes víz, meg budi belül.... Ezek a vidéki indiai emberek szimplán alacsonyabb kultúrális szinten állnak, ennyi..."

Én is vidékről származok és ott lehet épiteni kinnti wc-t.
És mi van a városokban? Hány millió ember él panelben és egyéb hasonló helyen? Ott nem tudsz kinnti wc-t épiteni, lévén nincs kinnt... Voltam kinn a red bull air racen, hát a tili tolik elég borzasztóan néztek ki. Főleg belülről, higiéna minimális. És gondolj bele, 1 napra sem tudták igazából megoldani a wc problémát nemhogy hónapokra.
Nyilván indiában egy más miatt is van (igénytelenek), de ettől ez még probléma lenne.

storyline :) 2008.08.27. 10:24:48

"De itt magyarországon az a baj hogy nem lehet szart se építeni, még olyan nem volt hogy a zöldek ne tettek volna kereszbe."

Szerintem egy vonat akármennyi zöldön át tud hajtani gond nélkül, akkor is, ha a sikenre fekszenek....

Daneeka 2008.08.27. 10:26:21

XSUN:

Légkondit fűtési üzemmódban használva a hőszivatyú tudtommal 3-4x annyi hőt állít elő, mintha ugyan ezt az elektromos áramo közvetlenül hővé alakítanám pl egy olaj radiátorban.

storyline :) 2008.08.27. 10:27:53

Egyébként szerintem nem kell félni, két okból nem fogják elzárni a gázt:
1: abból élnek
2: háború lenne

XSUN 2008.08.27. 10:32:17

" Daneeka 2008.08.27. 10:26:21
XSUN:

Légkondit fűtési üzemmódban használva a hőszivatyú tudtommal 3-4x annyi hőt állít elő, mintha ugyan ezt az elektromos áramo közvetlenül hővé alakítanám pl egy olaj radiátorban. "
Hurrá akkor fordítva bekötött légkondit minden lakásba oszt jónapot. Nem is értem az emberek miért szaroznak ezzel a gázzal meg ilyenekkel, amikor egy légkondi is kb annyi mint egy gázkazán.

Én azért kíváncsi lennék hogy egy ilyen hőszivattyús cucc hány kW-nyi árammal fűt be egy családi házat.
Mert ahhoz hogy menjen a fűtés gondolom a kompresszornak állandóan kell mennie tehát áramot fogyaszt. Nincs valakinek ilyen hőszivattyús cucca?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.27. 10:32:39

Szerintem nagyon jó írás, csak kicsit túlzottan nagyvonalú. Nem lehet csak úgy a seggünkből előrángatni alternatívákat, ahhoz legalább egy évtized és kibaszott sok zseton kell, hogy nagyjából gázfüggetlenek lehessünk. Én családi házban élek, gázzal fűtünk, gáz csinálja a meleg vizet is. Ha holnap nem lesz gáz, akkor senki nem fog ide holnaputánra beszerelni nekem valami értelmes áron megvehető, telepítgető és üzemeltethető alternatívát.

Valaki írta a kommentek között, hogy a gázártámogatás helyett korszerűsítésre, szigetelésre, stb-re kellett volna költeni. És arra kellene most is, folyamatosan, csak hát az ilyen finanszírozás csak hosszú távon hoz bármilyen (anyagi, politikai) hasznot.

A dolog ráadásul még ezen túl sem olyan egyszerű, mert nem csak a gázról van szó, szerintem sokkal komolyabb a probléma. Pont tegnap írtam róla pár sort...
azbeszt.blog.hu/2008/08/26/brumm_2

joliot 2008.08.27. 10:32:39

XSUN,

>Igazándiból arra lennék kíváncsi hogy ennek mennyivel jobb a hatásfoka mint egy sima elektromos hősugárzónak???

Itt Franciaorszagban elég sok uj csaladi hazba épitenek ilyen geothermikus fütést. Amiket hallottam visszajelzést erröl az az, hogy kb. 1/3-at fogyasztja arambol egy tisztan elektromos radiatorra épülö fütéshez képest.
Viszont sajnos igen draga a beépitése, itt 3-5 millio forintnak megfelelö euroba kerül (mig par elektromos radiator par tizezer forintnal megall). Igy a beruhazas megtérülését itt 15-20 évre teszik ami azért elég sok. Persze ha az elektromos aram ara az egekbe szökne akkor nyilvan lerövidülne a megtérülési idö.

Zsolt

lord_soth 2008.08.27. 10:33:38

Szerintem nem elzárni fogják, hanem tízszeresére emelni az árát. Megtehetik, miért ne? Ha valakinek nem tetszik, ne tőlük vegye. Persze ezt nem teheti meg senki, mert nincs más forrás. És ha emiatt balhé lenne, akkor tökéletes ürügyük lesz egy "megelőző" csapásra.

storyline :) 2008.08.27. 10:37:00

dark messiah 2008.08.27. 10:33:38

Azt sem tehetik meg egyik napról a másikra, mert akkor is háború lesz. Konvencionális fegyverekkel nem tudják lenyomni egész Európát. Atommal szétlőni mindent meg ugye senkinek sem alternatíva...

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2008.08.27. 10:38:53

popej!

Egyelőre elég lenne, ha nem csak a "sötétzöld" hanem a szomszédja sem ugrana le a boltba autóval, ha nélküle is megteheti. (az autóval megtett kilométerek egyharmadát 3 kilométer alatti távok teszik ki)
Ha nemcsak a sötétzöld nézné meg, hogy a tejet amit levesz a polcról, nem az ország másik végéből hozták-e, sőt esetleg külföldről.
Ha nemcsak a sötétzöld gondolná meg, hogy valóban szüksége van-e a legújabb bikaerős (és kétszer annyi áramot fogyasztó) számítógépre a szöveges dokumentumai megírásához.
Nem az őskorba akar visszamenni a sötétzöld sem, csak racionálisan használni a dolgokat.
Az atomerőműről pedig annyit, hogy a Mecsekben megbolygatott urán azóta is rákos megbetegedéseket okoz (jóllehet ez csak azokat a lúzereket érinti, akik ott tengetik az életüket) ötmillió fogyasztóra pedig az évi 1.2 deci hulladék-nehézvíz (mert ez annak a mennyisége és akkor a sugárfertőzött munkaruhákról és minden egyébről még nem beszéltünk) szóval ötmillió adag 1.2 decijével évente, az mennyi is? Mennyibe kerül azt pl. elhelyezni: nem a legolcsóbban, henem a legbiztonságosabban. Tiltakoznál-e, ha a te kerted végébe terveznék azt a lerakót?

Az orosz energiafegyvert a mi féktelen fogyasztásunk és elvesztésétől való féleémünk táplálja, ebben a post-nak tökéletesen igaza van. A kényszerhelyzet megszülné azokat a megoldásokat, amiket már rég meg kellett volna lépni. Ebben is igaza van.
A mindezidáig tétlenek - pl. a jelenleg is potensen beleszólni képes vezetők, de a féktelenül pazarló fogyasztók is - pedig megérdemlik ha belebuknak.
Ennek ellenére azt gondolom, hogy az oroszok nem zárnák el a gázcsapot. Nem tartana nekik az a tartalék évekig, a grúz botránytól is 6%-kal!!!! esett az orosz tőzsde, pedig gazdasági összetevői nincsenek is az ügynek, csakis a befektetői hangulat.
Európának - velünk együtt - igenis a sarkára kellene állnia. Mi jól tudjuk '56 óta mit jelent a nyugat cinkos hallgatása egy ilyen szituban.

xsun!
A hőszivattyúk (hűtőszekrény, légkazán stb.) körülbelül 3X annyi energiát termelnek, mint amennyit kompresszorukkal felhasználnak. Ezt a többletenergiát a levegő (talajvíz stb.) hőjéből nyerik.
A hősugárzó ezzel szemben a felvett elektromos energiát némi veszteség árán egyenesen hővé alakítja (és ha olyan, akkor szintén fogyasztó ventillátora segítségével szórja) a létező legrosszabb hatásfokú szerkezet, mert semmi tartalékenergiát nem hasznosít.

storyline :) 2008.08.27. 10:39:15

Ráadásul hiába lehetne a seggünkből előrántani 600db atomerőművet, és nem venni az oroszoktól több gázt, mert akkor meg ők támadnának. Feltehetőleg ez az önszabályozó rendszer az, ami egyedül működhet békésen. Ennek meg az az ára, hogy kapjuk a gázt pattogás nélkül, viszont mi sem pattogunk, ha Oroszország visszacsatol néhány provinciát.

akárki 2008.08.27. 10:46:09

porthosz
"Hőforrás: és hány hőforrás erőmüvet látsz te az országban?"

Csak le kell fúrni, + 1 hőszivattyú.

"Istenem csak egyszer megélném hogy az ilyen okosak mint te először gondolkoznak és nem csak puffogtatnak bele a világba mint a politikusok hogy hát van energia csak erőssen kell rá koncentrálni... aztán lesz majd "mukoggy"..."

...

szajberpiraty 2008.08.27. 10:52:28

A hőszivattyú szép és jó, de egy ilyen rendszer kiépítése 5 millió forint körül van. Ezt igen kevesen engedhetik meg maguknak. Ráadásul a hőszivattyú fal-, vagy padlófűtéshez alkalmazható csak, radiátoros fűtéshez nem jó.

Sok embernek csak a fa, vagy a szén marad. Reneszánszukat élik a csempekályhák, falun szinte mindenki visszaállt erre, és a gázt csak kiegészítő fűtésre használják. És még így is van 20.000-es számlájuk...

A gázkészülékek (konvektor, régebbi gázkazánok) elavultak, pazarolják a gázt, cserélni viszont a legtöbb ember nem tud. Így aztán előkerülnek a régi kályhák.

csongorbela · http://belaba.blog.hu/ 2008.08.27. 11:02:47

Egy külső levegőről működő hőszivattyú kiépítése nem kerül 5 millába és használható radiátoros rendszerhez is, de hatékonyabb légbefúvással. Hátránya, hogy -7 fok alatt ha a fene fenét eszik is, már nem működik. A mi éghajlatunkon ez nem olyan nagy, de azért probléma.
Talajból illetve méginkább talajvízből dolgozó rendszer kiépítése pedig kb 1.5-2 millió.

szajberpiraty 2008.08.27. 11:06:06

Mennyibe kerül?

Ha jól megnézzük, akkor télen bizony könnyen előfordulnak -7 foknál hidegebb periódusok... Ezekre az időszakokra kiegészítő fűtés kell, ami pluszköltséget jelent.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.08.27. 11:07:19

akárki: Csak le kell fúrni... Két kutat, szivattyúval, kiépítéssel, miegymással legalább egy milla. Hozzá a hőszivattyú, z esetleg szükséges gépészeti átalakítások is megvannak vagy félmillió, plusz engedélyek, várakozás a mesterekre, stb.
Pikk-pakk megvan a legutolsó falusi nyugdíjasnak is...

porthosz 2008.08.27. 11:33:35

""Hőforrás: és hány hőforrás erőmüvet látsz te az országban?"

Csak le kell fúrni, + 1 hőszivattyú."

Aham tényleg... Egy kb. olyan mint a perpetum moblie elkészitése:
Kell hozzá valami ami mozog (hogy meglegyen a mobile :D ) mondjuk egy venntillátor, meg hozzá kell kötni egy soha ki nem fogyó elemet, és pikkpakk megvan a perpetum mobile :)

Xsun 2008.08.27. 11:38:28

Ez a légkazán dolog nem hagy nyugodni.
Tulajdonképpen ugyanezt elérem ha fogok egy mobil klímát (Ár kb 50 000) és kiteszem az udvarra a meleg levegő kifújós részt meg bevezetem a lakásba, és ez jobb hatásfokkal fog működni mintha egy ugyanolyan teljesítményű hősugárzót használnék erre a célra.
Ráadásul ez a megoldás mennyivel jobb, hiszen a zajos mobil klíma kint fog zajongani az erkélyen míg én benn ülök a meleg szobában.

Xsun 2008.08.27. 11:49:24

Na találtam egy másik linket.
www.f2komplex.hu/komplex.php?oldal=hasznos&id=hoszivattyu
"Az működési elv alapja hogy 1kW villamos energiával elektromos fűtés esetén 1kW hőenergia nyerhető, ezzel szemben a hőszivattyúk esetén ez 1kW villamos energia esetén 3,5-6 kW hőenergia nyerhető."

Nos ez kicsit perpetum mobile dolognak tűnik, hiszen a rendszerből több energia jön ki mint amit beletettünk.
Ha egymás után kötnénk ilyen dolgokat akkor a végén egy laposelemmel tudnék füteni egész télen egy 200m2-es házat?

Pilu · http://pilu.blog.hu 2008.08.27. 11:50:43

Marginális a kérdés, de az említett cégekből csak kettő európai, a többi japi és jenki, valamint egy orosz is akad közöttük.
Nincs kit besorozni, kedves Aranylövés! :)

Egyébként meg, nem túlzottan örülnék egy olyan atomerőműnek, amit a MH csinál. Az hadsereg melynek tisztje harminc éves szakmai gyakorlattal képtelen megkülönböztetni egy bográcsot egy bombától, az a "csapat" nekem ne betonozzon reaktort se! :))

Perillustris 2008.08.27. 11:54:56

"Orbán csak belengette a nyugdíjak nem svájci rendszerű indexálását, máris oda lett az új többség."

Hülyén is jött volna ki, ha megerősíti a kormány, hogy ez az egyik pillére a reformoknak.

Pedig ezt kellett volna.

Jó, tudom, illúzió.

Peter Blau 2008.08.27. 11:56:43

Szóval 15-20 év a megtérülési ideje egy hőszivattyúnak. És nem megy annyi idő alatt tönkre? A karbantartási költségei mekkorák? És az élettartama? Mert ha 25 év az élettartama akkor aztán marhára megéri.

Rwindx 2008.08.27. 12:05:39

Xsun:
"Nos ez kicsit perpetum mobile dolognak tűnik, hiszen a rendszerből több energia jön ki mint amit beletettünk."

Elég nagy sületlenségeket beszélsz, és úgy tűnik fogalmad sincs az energiamegmaradás törvényéről. Ezek szerint az olajkitermelés, vagy gázkitermelés is örökmozgó hiszen több energia jön ki mint ami beletesz a a kitermelő... istenem.

Az energimegmaradás törvény azt mondja meglehetősen egyszerűn hogy zárt rendszer energiája állandó. Márpedig egy hőszivattyús rendszer-t csak a hűtő és a fűtő közeg figyelembevételével tekinthetünk jobbára zártnak. Ha pedig megpróbálod így vizsgálni, akkor belátod hogy a rendszerből nem jön ki több energia mint amit beletettünk, ugyanis egyrészt belesszük a rendszert működtető energiát, másrészt a fűtőközeg energiáját (talajhő, vagy geotermikus hő). Kivenni pedig a hűtőközegnél veszünk ki energiát, ami nem lesz több mint a 2 felvett energia összege.

Perillustris 2008.08.27. 12:07:19

Egyébként az egész mizéria pont arra lenne jó, hogy drasztikusan csökkentsük a függőségünket. Egységes európai üzemanyagár-növelés, behajtási díjak, használatarányos autópályadíjak azonnali bevezetése a teherkocsiknak, fűtési rendszerek korszerűsítése, stb.

joliot 2008.08.27. 12:29:15

Xsun,

Itt kétféle rendszer létezik, az egyik a mélyfurasos, amikor többszaz méter mélyre lefurnak, tehat a csövezeték függölegesen helyezkedik el, a masik a felszin alatti, vizszintes rendszer. Ezt kicsit ugy kell elképzelni, mint egy padlofütési rendszert: egy spiralis csörendszer van lefektetve a föld felszine alatt. Az energia nem a semmiböl keletkezik, föld höenergiajat hasznaljuk fel a fütésre. Ugye tudjuk hogy egy pincében is allando 15-17 fokos hömérséklet van (akkor is ha odakint -15) pedig csak 1-2 méterel vagyunk a föld felszine alatt. Minél mélyebbre megyünk, annal melegebb a Föld és ezt hasznaljuk ki, az energia innen jön, ez a meleg melegiti fel a csöben cirkulalo folyadékot, nincs perpetuum mobile.


Peter Blau,
Csak részben tudok valaszolni a kérdéseidre.

>Szóval 15-20 év a megtérülési ideje egy hőszivattyúnak. És nem megy annyi idő alatt tönkre? A karbantartási költségei mekkorák? És az élettartama? Mert ha 25 év az élettartama akkor aztán marhára megéri.

A rendszer több elemböl all (csörendszer, höszivattyu stb.), ezek közül nyilvan a höszivattyu ami tönkre tud menni hiszen mozgo alkatrészei vannak. Ha jo minöségü csöveket alkalmazunk, akkor azok nyilvan kiszolgaljak a haz teljes életkorat. Tehat ha tönkremegy a höszivattyu, annak a cseréje mar nem akkora teher, mint a teljes fütési rendszer kiépitése az elején, igy mindenképp megéri.
Nem tudom a höszivattyu pontos élettartalmat, de gyanitom, hogy 20-25 év lehet. Baratainknal 8 éve üzemel teljes megelégedésükre és miutan nem panaszkodnak egyaltalan, ebböl azt gondolom hogy a karbantartasa sem lehet draga vagy problémas. Ezt abbol is gondolom, hogy itt az elmult 10 évben sok uj haz épült ezzel a fütési rendszerrel és nem hallok negativ visszhangokat.

Zsolt

porthosz 2008.08.27. 12:29:46

"Egységes európai üzemanyagár-növelés, behajtási díjak, használatarányos autópályadíjak azonnali bevezetése a teherkocsiknak, fűtési rendszerek korszerűsítése, stb."

Na jó de ki fizeti meg ennek az árát?

aranylövés 2008.08.27. 12:33:49

Kedves Pilu!

Az Eu kontra Oroszország dilemmáról szól a poszt, senki sem beszélt a Hungary versus Russia rangadóról. Azt simán veszítenénk.
Az Eu függése az oroszoktól egyébként jóval kisebb mint pl. Magyarországé, bár gázunk nekünk is van, nem is kevés.
A két európai cég mellett nem tűnik fel neked, hogy olyan országokat soroltál fel, akikre mind számíthatna az Eu egy orosz konfliktus esetén??
Japán területeket is tartanak megszállva a ruszkik, nemcsak grúzokat.

akárki 2008.08.27. 12:36:44

Xsun 2008.08.27. 11:49:24
"Nos ez kicsit perpetum mobile dolognak tűnik, hiszen a rendszerből több energia jön ki mint amit beletettünk.
Ha egymás után kötnénk ilyen dolgokat akkor a végén egy laposelemmel tudnék füteni egész télen egy 200m2-es házat?"

Ne feledd, hogy a hőkülönbség fűt, te csak energiát szállítasz, tehát nem a semmiből termelted az energiát!
Az energiamegmaradás elve nem sérül.

akárki 2008.08.27. 12:40:14

Peter Blau 2008.08.27. 11:56:43
"Szóval 15-20 év a megtérülési ideje egy hőszivattyúnak. És nem megy annyi idő alatt tönkre? A karbantartási költségei mekkorák? És az élettartama? Mert ha 25 év az élettartama akkor aztán marhára megéri."

Ne feledd, hogy ez a mai árak mellett igaz!
Egyébként csak az átalakítási költség magas, ha új házat építesz már nem olyan vészes.

akárki 2008.08.27. 12:42:23

Before · azbeszt.blog.hu 2008.08.27. 11:07:19
"Pikk-pakk megvan a legutolsó falusi nyugdíjasnak is... "

A falusi nyugíjas tud fűteni gáz nélkül is, megvolt vele az elmúlt párezer évben is.

akárki 2008.08.27. 12:49:11

Orbánról:

Annak idején Orbán megmondta a MOL-nak, aki folyton sírt a veszteségek miatt, hogy ha nem tetszik neki a hatósági gázár, akkor adja el az államnak a gázüzletágát.
Vajon eladta?

tesztman · http://tesztman 2008.09.02. 23:01:18

1. Az oroszok is tudják, hogy az atomé a jövő. Kb fél év Putyin kiadta, hog y30 db új! atomerőmüvat kell építeni vajon miért?. Persze könnyű hisz kicsit kevesebb gondja van a "naprakész+ zöldekkel". Én szélsőséges vagyok. Kicsi ország vagyunk nincs választásunk 3-5 éven bellül + 4 blokk Pakson 10 éven belül +1 atomerőmű. E nélkül egy kiszolgáltatott bábállam leszünk (jelzem mindegy kitől). Persze gond lehet, hogy politikusaink rendelkeznek Gáz->áram erőművekkel is amiktől/akiktől a Gázártól függően vesszük az áramot... 2. Kedves Xsun rendelkezem a jelzett hőszivatyúval és igazad van ez egy "fordított" hűtő semmi extra csak annyi, hogy a COOP-je 4.1 azaz 1 kwh áramhoz + 3.1 kwh hőt von el a környezetből amivel fűti a lakást késziti a melegvizet és ha jól tervezed mindezt éjszakai áramból... :)

attila 2008.09.03. 08:52:40

Pilu megint nagyon okos vagy!
Inkább reppelj!!!:-(((
Vagy inkább azt sem...
süti beállítások módosítása